Používáte zastaralý prohlížeč. Pro bezpečnější a rychlejší prohlížeč, aktualizujte zdarma ještě dnes.

Asijský deníček: AMNYE NENGCHEN, 3.100 m.n.m.



Posledním tibetským zastavením je údolí hory Amnye Nengchen, kam přijedeme po dvou hodinách kodrcání se po “polňačce” mezi kopci třiapůltisíce a vejš.
Asijský deníček: AMNYE NENGCHEN, 3.100 m.n.m.

Ještě předtím se na skok zastavíme v Milarepa Temple (1777, přestavěn 1988) s významnou Korou kolem. Milarepa žil v 11. a 12. století a byl jedním z nejslavnějších tibetských buddhistických učitelů. Poté, co jsme vystoupali až do nejhornějšího devátého patra, můžeme pokračovat v cestě za noclehem pro příští dva dny.

Výhledy jsou dechberoucí a tak dojezd do cíle ještě trochu odsouvají fotopauzy… Čeká nás první homestay ever… Připadáme si jako v tom vtipu: “ Dobrý den, nemáte, prosím, trochu vody, já mám takový hlad, že bych tady přespal.”

K tibetské rodině jsme skutečně trefili… Nejdříve jsme se jí i se všemi kufry, taškami, batohy, mokrými deštníky nakvartýrovali do obýváku a ložnice v jednom. Paní domu sice vypadala trochu nepřipraveně, ale hned nám začala snášet peřiny, stlát postele, vařit čaj, zatopila a my už se začali smiřovat s polními podmínkami a kamarádit s dětmi. A pak jsme zjistili, že jsme v jiné vesnici u jiné sestry! Pršelo pořád jako z konve, my se se vší parádou spakovali, srdečně se rozloučili, jako bychom se znali leta… A v naději, že bude líp, prošli podruhé bahnem zpět k autu.

Druhá sestra byla mladší, hezčí, dětí víc a domy jako by si z oka vypadly. Hned jsme věděli kudy kam. Večeře byla nachystaná, jačí máslo na místě a v kamnech zatopíno, takže vše vypadalo růžověji. 

Jak už jsem zmínila dříve, tradičním pokrmem v Tibetu je Tsampa. Ale až nyní jsme měli možnost žasnout nad její přípravou. Je detailně propracovaná: Do misky s horkou vodou dáte lžici jačího másla, necháte rozpustit a zasypete dle potřeby ječnou moukou. Tu postupně od obvodu ke středu opatrně prsty zanořujete a nakonec vypracujete v hladké voňavé těsto. Vytvarovat můžete všelijak, hodí se hrudky, kuličky, určitě srdíčka nebo i mističky, které se plní červenou pálivou čalamádou. A klasická večeře je hotová! My věděli, proč kupujeme banány, broskve, jablka a meloun :-D

Večer jsme zjistili, kde na dvoře se můžeme umýt a kde v kůlně mají wc. Hlavně nešlápnout mimo šprušli! Zážitky musí být, aby bylo na co vzpomínat.


Autor: Martina Vlasáková

Chcete se dozvědět o přidání nových článků co nejdříve?
Sledujte mě na sociálních sítích:

F51B8510

F51B8512

F51B8523

F51B8526

F51B8534

F51B8579

F51B8581

F51B8587

F51B8591

F51B8604

F51B8650

F51B8661

F51B8698

F51B8704

F51B8712

F51B8714

F51B8715

F51B8717

F51B8719

F51B8781

F51B8721

F51B8736